Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Κανονικά την Πέμπτη τα ΜΜΜ

Κανονικά θα κυκλοφορήσουν την Πέμπτη λεωφορεία, ηλεκτρικός και τρόλεϊ καθώς οι εργαζόμενοι στον ΗΣΑΠ ανέστειλαν την προγραμματισμένη απεργία τους. Καμία επίσημη ανακοίνωση για το Μετρό μέχρι στιγμής. Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί από τα συνδικαλιστικά όργανα των εργαζομένων και εφόσον δεν υπάρξει κάποια αλλαγή, η επόμενη κινητοποίηση που έχει εξαγγελθεί είναι την Παρασκευή, με τα λεωφορεία της ΕΘΕΛ να κάνουν στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 15:30, τα τρόλεϊ 11.00-15.00 και τον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο να ακινητοποιείται για 4 ώρες από τις 12 το μεσημέρι.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση σχεδιάζει να πάρει αυστηρά μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου της εισιτηριοδιαφυγής, που σε ορισμένα μέσα, όπως τα λεωφορεία, φτάνει και το 40%.
Εν τω μεταξύ, οι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις τους, μετά την απόφαση του δικαστηρίου που έκρινε για μια ακόμη φορά παράνομη, την απεργία τους.
Νέα πυρά Ρέππα για παράνομους απεργούς

Νέα αυστηρή προειδοποίηση προς τους απεργούς εργαζόμενους στις αστικές συγκοινωνίες, απηύθυνε τη Τετάρτη ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Δημήτρης Ρέππας, λέγοντας κατηγορηματικά ότι το νομοσχέδιο θα προχωρήσει και θα ψηφιστεί από τη Βουλή και ζητώντας από τους απεργούς να σταματήσουν "να δείχνουν τη γροθιά τους στην κοινωνία". Σε ερώτηση για την πραγματοποίηση της απεργίας των εργαζομένων στο μετρό, παρά το γεγονός ότι είχε κηρυχθεί παράνομη, ο κ. Ρέππας είπε ότι "θα αντιμετωπίσουν τους φορείς της πολιτείας όσοι απεργούν παράνομα".
Ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Δημήτρης Ρέππας, προανήγγειλε την Τετάρτη νομοθετική πρωτοβουλία για την επιβολή κυρώσεων σε όσους αρνούνται να καταβάλλουν διόδια ή να πληρώσουν εισιτήριο στα μέσα μεταφοράς, χαρακτηρίζοντας "αντικοινωνική αντίληψη" τη συμπεριφορά του τζαμπατζή.
Ο υπουργός Υποδομών ζήτησε για άλλη μια φορά την κατανόηση του επιβατικού κοινού για την ταλαιπωρία που υφίσταται, επανέλαβε ότι με το νομοσχέδιο κατοχυρώνεται ο δημόσιος χαρακτήρας των αστικών συγκοινωνιών, παρά τις πιέσεις που ασκήθηκαν για ιδιωτικοποίησή τους και πρόσθεσε ότι το σχέδιο νόμου είναι προς το συμφέρον των αστικών συγκοινωνιών, των εργαζομένων, των φορέων, αλλά και των επιβατών.
Το πρωί, ο γγ γραμματέας του υπουργείου Υποδομών Χάρης Τσιόκας, συνέχιζε το διάλογο επί του νομοσχεδίου, με συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των εργαζομένων στο Τραμ, οι οποίοι του κατέθεσαν τις απόψεις τους για το νομοσχέδιο.
Μηχανοκίνητη πορεία ΟΑΣΑ
Ολοκληρώθηκε αργά το μεσημέρι η μηχανοκίνητη πορεία διαμαρτυρίας των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, η οποία έγινε στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων του κλάδου που αντιδρά στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για τις αστικές συγκοινωνίες της Αττικής.
Η πορεία των εργαζομένων του ΟΑΣΑ ξεκίνησε περίπου στις 12 το μεσημέρι από την Ομόνοια, κατευθύνθηκε προς το υπουργείο Οικονομίας και τη Βουλή με αποτέλεσμα να κλείνουν οι δρόμοι από όπου περνούσαν οι διαδηλωτές, εντείνοντας τα σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα που παρατηρούνταν από νωρίς το πρωί. Οι διαδηλωτές κινήθηκαν ακολούθως προς το υπουργείο Υγείας αποκλείοντας την οδό Αριστοτέλους, για να δηλώσουν τη συμπαράσταση τους στους νοσοκομειακούς γιατρούς. Στη συνέχεια, κατευθύνθηκαν προς την οδό Πειραιώς και έφτασαν έξω από τηλεοπτικό σταθμό φωνάζοντας συνθήματα κατά δημοσιογράφων.

«Έμφραγμα» στο κέντρο της Αθήνας

Κυκλοφοριακό χάος παρατηρείται από το πρωί στους δρόμους της πόλης, λόγω της απεργίας των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, πλην αυτών σε τραμ και προαστιακό. Οι περισσότεροι δρόμοι θυμίζουν ένα απέραντο πάρκινγκ.
Την ίδια στιγμή συζητήσεις εξακολουθεί να προκαλεί η δράση του κινήματος "Δεν πληρώνω", σε σταθμούς διοδίων και στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Αντιδράσεις αντιπολίτευσης
Στην Κυβέρνηση απέδωσε την πλήρη ευθύνη για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί γύρω από τις αστικές συγκοινωνίες, ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης, κατηγορώντας την ότι με την πολιτική της έχει σπάσει κομμάτια του κοινωνικού ιστού Αμφισβήτησε εξάλλου την ικανότητά της να αντιμετωπίσει το κίνημα "Δεν πληρώνω".
“Οι συνδικαλιστές γνωρίζουν καλώς ότι όλος ο ξεσηκωμός και η «αντάρα» γίνεται για την τιμή των όπλων. Επί της ουσίας η Τρόικα δεν κάμπτεται από απεργίες και διαδηλώσεις”, σχολίασε το γραφείο τύπου του ΛΑΟΣ.
"Η απάντηση στην ακρίβεια δεν είναι μια τακτική Δεν Πληρώνω, γιατί παύουμε να είμαστε μια ευνομούμενη κοινωνία και οδηγούμαστε στην αναρχία", δήλωσε, μιλώντας πριν από λίγο, στον Α984, η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη.
Την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη της στον αγώνα των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς εκφράζει με ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ, ενώ κατηγορεί την Κυβέρνηση ότι επιβάλλει υπέρογκες αυξήσεις σε βασικά κοινωνικά αγαθά, με πρώτο από όλα τα εισιτήρια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Προκαταρκτική εξέταση για την απεργία στο μετρό

Εν τω μεταξύ, τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για την απεργία στο μετρό διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Ελένη Ράικου, με στόχο να εντοπιστεί αν προκύπτει η διάπραξη αδικήματος.
Με εντολή της Εισαγγελέως διαβιβάστηκε στο Τμήμα Ποινικής Δίωξης της Εισαγγελίας για να μελετηθεί, η πρόσφατη απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου με την οποία κρίθηκε παράνομη η προηγούμενη απεργία στο μετρό. Στόχος της προκαταρκτικής είναι να διαπιστωθεί αν έχει διαπραχθεί το αδίκημα της παράβασης δικαστικής απόφασης με την προκήρυξη της νέας 24ωρης απεργίας, καθώς δεν έχει διευκρινιστεί αν την κινητοποίηση των εργαζομένων κήρυξε το πρωτοβάθμιο σωματείο τους ή ανώτερο όργανο.
Παράνομη η απεργία της ΟΣΥΠΑ

Παράνομη κηρύχθηκε από το δικαστήριο και η νέα 48ώρη απεργία, που εξήγγειλε η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ), για αύριο και την Παρασκευή (3 & 4 Φεβρουαρίου), σε ένδειξη διαμαρτυρίας στις διατάξεις του νομοσχεδίου για την αναδιοργάνωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η απόφαση του δικαστηρίου επιδόθηκε με Δικαστικό Επιμελητή στην ΟΣΥΠΑ. Στις 17.30 η Ομοσπονδία προγραμματίζει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: