Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Ηelexpo: Έκθεση Παιδικού και εφηβικού βιβλίου απο 28-31/1/11

Η διάδοση της φιλαναγνωσίας τόσο στα παιδιά όσο και στους έφηβους μέσα από την ενημέρωση των γονέων και των εκπαιδευτικών είναι ο στόχος των οργανωτών της έκθεσης Παιδικού και Εφηβικού βιβλίου που θεωρείται πλέον θεσμός για τη χώρα μας και ξεκινά την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου, στις εγκαταστάσεις της HELEXPO στο Μαρούσι.

Η Διευθύντρια του ΕΚΕΒΙ κυρία Κατρίν Βελισσάρη, σε συνέντευξη Τύπου τόνισε μεταξύ άλλων ότι: «το παιδικό βιβλίο είναι ένας τομέας που η κρίση αγγίζει λιγότερο. Συνεχίζει να πουλάει το παιδικό βιβλίο, απλώς τα δύο τελευταία χρόνια, το 2009 και το 2010, οι εκδότες περιόρισαν τη βιβλιοπαραγωγή τους και τώρα πλέον, γυρίζουμε σε ένα μέγεθος της τάξης των 1.500 τίτλων ανά χρόνο. Είναι ένας αριθμός φυσιολογικός για την ελληνική αγορά, ακόμη πολύ υψηλός αφού ένα στα πέντε βιβλία που εκδίδονται στη χώρα μας εξακολουθεί να απευθύνεται στα παιδιά & τους εφήβους».

Στη διάρκεια της διοργάνωση θα πραγματοποιηθούν 200 εκδηλώσεις-πέρυσι ήταν 130- για παιδιά και εφήβους αλλά και για γονείς και εκπαιδευτικούς , κυρίως παρουσιάσεις βιβλίων, συζητήσεις, ημερίδες, σεμινάρια, λογοτεχνικά εργαστήρια, μουσικά, εικαστικά και θεατρικά δρώμενα κ.λ.π με τη συμμετοχή συγγραφέων, εικονογράφων, πανεπιστημιακών και καλλιτεχνών.

Για πρώτη φορά , φέτος τα Μουσεία πάνε...στην έκθεση. Ειδικότερα, θα υπάρχουν δύο εργαστήρια για τα παιδιά με θέμα τη γνωριμία με την καθημερινότητα των αρχαίων Ελλήνων αλλά και τα αρχαία ελληνικά παιχνίδια, τα οποία επιμελείται το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και δύο εργαστήρια για εφήβους, δημιουργικής γραφής και βιωματικής συζήτησης των θεμάτων που αφορούν στην εφηβεία μέσα από τους κώδικες του θεάτρου.

Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Οδυσσέα Ελύτη, το ΕΚΕΒΙ έχει σχεδιάσει ένα ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο προκειμένου να δώσει στους νεαρούς -κυρίως- επισκέπτες την ευκαιρία να γνωρίσουν έναν από τους μεγαλύτερους ποιητές της χώρας μας, μέσα από μια έκθεση επιλεγμένων βιβλίων του, αλλά και φωτογραφικό και ηχητικό υλικό από τη ζωή και το έργο του νομπελίστα Ελληνα.

Τα παιδιά που δεν έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν την Έκθεση, θα μπορούν να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις με γενικό τίτλο "Παραμυθο-δρώμενα", σε 12 βιβλιοπωλεία της Αθήνας και του Πειραιά, τα Σάββατα 22 και 29 Ιανουαρίου. Οι εκδηλώσεις εντάσσονται στο πρόγραμμα Athens Every Week του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και συμμετέχουν τα βιβλιοπωλεία: Μεταίχμιο, Ιανός, Ελευθερουδάκης, Φλωράς, Public, Τετράγωνο, Περδίκης.

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού επιχορήγησε την Έκθεση με 100.000 ευρώ (ποσό που παραμένει στα ίδια επίπεδα με την περσινή χρονιά).

Την έκθεση συνδιοργανώνουν το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου και το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού με τη συνεργασία των εκδοτών παιδικού και εφηβικού βιβλίου και του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.

Οι πύλες της έκθεσης θα κλείσουν στις 31 Ιανουαρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: