Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

ΗΠΑ - Η Αμερικανική Επιτροπή για τη Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία επικρίνει την απαγόρευση της τέλεσης Θείας Λειτουργίας τα Χριστούγεννα στο Ριζοκάρπασο

Η Αμερικανική Επιτροπή για τη Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία εξέφρασε ανησυχία για την απαγόρευση της τέλεσης Θείας Λειτουργίας, τα Χριστούγεννα, στην εκκλησία του Άγιου Σινέσιου, στο χωριό Ριζοκάρπασο, στην κατεχόμενη Κύπρο, αναφέρει η Ελληνική Υπηρεσία της «Φωνής της Αμερικής» (VOA).
«Πρόκειται για λάθος, για ένα σύμβολο θρησκευτικής μισαλλοδοξίας και καταπιεστικής πολιτικής εκ μέρους των υποστηριζόμενων από Τουρκικά στρατεύματα Τουρκοκυπριακών Αρχών, το ότι απαιτήθηκε από μια τόσο μικρή εκκλησιαστική κοινότητα να ζητήσει άδεια για να κάνει
Χριστουγεννιάτικη λειτουργία», δήλωσε ο επικεφαλής της Επιτροπής, Λέοναρντ Λίο (Leonard Leo), σύμφωνα με τη VOA και πρόσθεσε: «Η απαίτηση για την εξασφάλιση σχετικής άδειας αποτελεί απλώς γραφειοκρατικό τέχνασμα, που παραβιάζει το οικουμενικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας. Ο Ελληνορθόδοξος πληθυσμός έχει μειωθεί σταθερά στην περιοχή της Κύπρου, η οποία ελέγχεται από τις Τουρκοκυπριακές αρχές και τα Τουρκικά στρατεύματα κατοχής».
Ο Αμερικανός αξιωματούχος επισημαίνει ακόμη ότι «δεν είναι αξιόπιστοι οι υπαινιγμοί των Τουκοκυπριακών Αρχών ότι μία τέτοια μικρή εκκλησιαστική κοινότητα χρειαζόταν εκ των πρότερων να υποβάλει σχέδιο για το πώς θα ήλεγχε το συμμετέχον πλήθος. Ζητούμε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να ασκήσει πίεση στις Τουρκοκυπριακές αρχές να καταργήσουν κάθε εμπόδιο που έχουν επιβάλει στους Ελληνορθόδοξους Χριστιανούς το οποίο τους αποτρέπει να ασκούν ελεύθερα το θρήσκευμά τους».
Η Επιτροπή επικαλείται εκθέσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σύμφωνα με τις οποίες η εκκλησία του Άγιου Σινέσιου είναι ένας από τους 7 χώρους στην υπό Τουρκοκυπριακή διοίκηση περιοχή, όπου μπορούν να γίνονται, σε τακτική βάση, θρησκευτικές τελετές χωρίς να χρειάζεται εκ των προτέρων άδεια. Η Επιτροπή συμπεραίνει πως η απαγόρευση της διεξαγωγής Χριστουγεννιάτικης λειτουργίας στα κατεχόμενα της Κύπρου προσκρούει στη θέση αυτή.
Στην ανακοίνωση της Αμερικανικής Επιτροπής για την Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία επισημαίνεται ότι το 1960 ο πληθυσμός των Ελληνορθόδοξων Χριστιανών στο Ριζοκάρπασο υπολογιζόταν σε 3.000 άτομα, από τους συνολικά περίπου 180.000 Έλληνες που ζούσαν στο βόρειο τμήμα της Κύπρου. Σήμερα έχουν απομείνει στο Ριζοκάρπασο περίπου 350 Έλληνες Ορθόδοξοι.
Η Επιτροπή για την Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία είναι μία ανεξάρτητη, διακομματική επιτροπή της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ. Τα μέλη της διορίζονται από τον Πρόεδρο της χώρας και από ηγετικά στελέχη και των δύο κομμάτων στην Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Κύριο έργο της Επιτροπής είναι να εξετάζει γεγονότα και περιστάσεις που περιβάλλουν τις παραβιάσεις θρησκευτικής ελευθερίας, διεθνώς, και να κάνει εισηγήσεις πάνω σε θέματα σχετικής πολιτικής στον Πρόεδρο των ΗΠΑ, την Υπουργό Εξωτερικών και το Κογκρέσο.
Στο μεταξύ, η μεγάλη Ελληνοαμερικανική οργάνωση ΑΧΕΠΑ εξήρε την Αμερικανική Επιτροπή για την Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία για την απόφασή της να εκδώσει τη σχετική ανακοίνωση.
Ο πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ, Νικόλας Καρακώστας, σε δήλωσή του προς την VOA, εξέφρασε, μεταξύ άλλων, την ελπίδα πως η ανακοίνωση «θα ενθαρρύνει την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να ανταποκριθεί κατάλληλα και να πιέσει το Τουρκοκυπριακό καθεστώς να απομακρύνει κάθε περιορισμό της θρησκευτικής ελευθερίας στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου». Παράλληλα, τόνισε πως η ΑΧΕΠΑ συνεχίζει να παροτρύνει την Αμερικανική κυβέρνηση να καταδικάσει την, όπως την χαρακτήρισε, «κατάφορη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θρησκευτικής ελευθερίας που σημειώθηκε στο υπό κατοχή τμήμα της Κύπρου, ανήμερα των Χριστουγέννων».
Δ.Ρ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: