Το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης χρέους απέκλεισε κατηγορηματικά, για ακόμη μια φορά χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε προς το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερ.
Όπως επισημαίνεται στην ίδια συνέντευξη, η Ελλάδα, τα δημοσιονομικά προβλήματα της οποίας έθεσαν σε κίνηση πέρυσι την κρίση στην ευρωζώνη, έχει μειώσει το χρέος της και έχει ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της που ανέλαβε έναντι του ΔΝΤ και της ΕΕ για το δάνειο των 110 δισ.ευρώ προωθώντας μεταρρυθμίσεις και δεν βρίσκεται σε συζητήσεις με κατόχους ομολόγων για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του υφιστάμενου χρέους.
"Κλείνουμε το 2010 (σ.σ. έχοντας πετύχει) στο στόχο, οι μεταρρυθμίσεις είναι σύμφωνες με το χρονοδιάγραμμα", είπε και πρόσθεσε: "Δεν υπάρχει κανείς λόγος να αμφιβάλουμε για την επόμενη δόση, ή οποιαδήποτε άλλη δόση, εφόσον κάνουμε τη δουλειά μας σωστά"
Ακόμη, ο κ.Παπακωνσταντίνου είπε ότι οι συνομιλίες σχετικά με την αγορά ελληνικών ομολόγων από την Κίνα προχωρούν, αλλά δεν μπορεί να πει τίποτε σχετικά με το ποσό ή το χρόνο της αγοράς.
Τέλος, σημείωσε την αισιοδοξία του ότι τελικά θα υπάρξει συμφωνία στην ΕΕ σχετικά με την έκδοση ευρωομολόγου και ότι θα ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις για την έξοδό της από την κρίση.
Στις 990 μονάδες βάσης το spread των ελληνικών ομολόγων
Στο επίπεδο ρεκόρ των 990 μονάδων βάσης (9,9 ποσοστιαίων μονάδων) αυξήθηκε σήμερα το μεσημέρι το spread των ελληνικών δεκαετών ομολόγων σε σχέση με τα αντίστοιχα γερμανικά, ενώ νωρίτερα ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ κ. Κένεθ Ρογκόφ δήλωνε από το Όσλο ότι η Ελλάδα είναι πιθανό να χρεοκοπήσει, παρά τη βοήθεια που πήρε από την ΕΕ και το ΔΝΤ. "Η Ελλάδα έχει ιστορικό χρεοκοπιών", είπε ο κ. Ρογκόφ στη διάρκεια παρουσίασης που έκανε σε συνέδριο που οργανώθηκε από την ομοσπονδία νορβηγικών επιχειρήσεων, προσθέτοντας ότι "αυτό είναι σίγουρα κάτι που μπορεί να δούμε στο μέλλον". Ο κ. Ρογκόφ θεωρεί πολύ πιθανή την αναδιάρθρωση του χρέους χωρών της περιφέρειας της Ευρωζώνης. "Έχουμε την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ελλάδα, οι άνθρωποι ανησυχούν για την Ισπανία", είπε ο κ. Ρογκόφ, προσθέτοντας: "Τα προβλήματα χρέους στις χώρες της περιφέρειας της Ευρώπης είναι πράγματι πολύ βαθιά. Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι θα δούμε κάποιες από τις χώρες αυτές να αναδιαρθρώνουν το χρέος τους".
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου