Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου 2010

Πάνω από 20 μονάδες η διαφορά υπέρ του ανεξάρτητου στο β΄ γύρο

Τη δυναμική του Γιάννη Δημαρά, την πτωτική πορεία του Γιάννη Σγουρού και τη σταθερή (προς ελαφρά ανοδική) του Βασίλη Κικίλια επιβεβαιώνει μία ακόμη δημοσκόπηση για την Περιφέρεια Αττικής.
Πρόκειται για έρευνα της εταιρείας Pulse για τον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής» (διεξήχθη 12 και 13 Οκτωβρίου σε δείγμα 1080 υποψηφίων) σύμφωνα με την οποία για μια ακόμη φορά ο ανεξάρτητος υποψήφιος δείχνει το απόλυτο φαβορί για την Περιφέρεια Αττικής.
Συγκεκριμένα:

Στον α΄ γύρο
- Ο Γ. Δημαράς και Γ. Σγουρός έρχονται πλέον ισοπαλία (14,5 έναντι 14,5%), ωστόσο το σημαντικό είναι ότι προ 20ημέρου η διαφορά τους σύμφωνα με δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας (http://www.aftodioikisi.gr/controlItem.aspx?id=8530) ήταν 6,5% (16 έναντι 9,5%), ενώ προ δεκαημέρου σύμφωνα με έρευνα η οποία δεν είχε δημοσιευθεί επίσημα αλλά τα στοιχεία της τα είχε καταγράψει ρεπορτάζ της aftodioikisi.gr στο 3% (15 έναντι 12%). Μάλιστα, σε σύγκριση με την προηγούμενη δημοσιευμένη έρευνα το ποσοστό των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ που δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν τον Γ. Σγουρό μειώνεται από το (έτσι κι αλλιώς μικρό) 36% στο 34,5% την ώρα που αυξάνεται εντυπωσιακά το ποσοστό των ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος που δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν το Γ. Δημαρά (από 13% στην προ 20ημερού μέτρηση στο 20,5% στην παρουσα)
- Ο Β. Κικίλιας, αν και μετά την ανακοίνωση των ονομάτων των αντιπεριφερειαρχών δείχνει να αυξάνει κατά τι το ποσοστό της συσπείρωσης των ψηφοφόρων της ΝΔ (από το 40 της προηγούμενης δημοσιευμένης μέτρησης στο 45%) το ποσοστό αυτό εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλό. Επιπλέον, το ανησυχητικό για τον υποψήφιο της ΝΔ είναι ότι (προφανώς μετά και την ανακοίνωση ότι στελέχη του κόμματος συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο του Γ. Δημαρά) αυξάνονται οι διαρροές προς τον ανεξάρτητο υποψήφιο, καθώς το 6% των ψηφοφόρων της ΝΔ που δήλωνε ότι θα τον ψηφίσει στην προηγούμενη δημοσκόπηση γίνεται πλέον 9%.
- Παρότι βρισκόμαστε μόλις τρεις εβδομάδες πριν τις εκλογές η αδιευκρίνιστη ψήφος (αναποφάσιστοι, λευκό/άκυρο, αποχή) εξακολουθεί να είναι πολύ μεγάλη και μάλιστα σταθερή σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση (31 έναντι 32%).
- Από τους υπόλοιπους υποψήφιους ανοδική τάση εμφανίζουν οι υποψήφιο του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης που πλέον είναι τέταρτος (7 έναντι 5,5% στην προηγούμενη μέτρηση) και της Δημοκρατικής Αριστεράς Γρηγόρης Ψαριανός (από 0,5 σε 2,5%), καθοδική για τον Αλέξη Μητρόπουλο (ΣΥΡΙΖΑ) που κατεβαίνει στην πέμπτη θέση (6,5 από 7,5%) και τον Αλέκο Αλάβανο ( 2,5 από 4%) και σταθερή για τον Άδωνη Γεωργιάδη του ΛΑΟΣ ( πάλι στο 5,5%), και τον Κώστα Διάκο των Οικολόγων Πράσινων (0,5%).
Β΄ γύρος: Πάνω από 20% η διαφορά υπέρ του Γ. Δημαρά

Στο β΄ γύρο η λογική της διαμαρτυρίας απέναντι στο σύνολο του κομματικού συστήματος γίνεται ακόμη πιο φανερή καθώς απόλυτο φαβορί και μάλιστα με τεράστιες διαφορές από Γ. Σγουρό και Β. Κικίλια εμφανίζεται ο Γ. Δημαράς.
Συγκεκριμένα:
- Στο δίδυμο Δημαράς – Σγουρός ο ανεξάρτητος υποψήφιος λαμβάνει 39% έναντι 21% του υποψήφιου του ΠΑΣΟΚ και 40% (27 λευκό/αποχη και 13% αναποφάσιστοι) αδιευκρίνιστη ψήφο.
- Στο δίδυμο Δημαράς – Κικίλιας η διαφορά είναι ακόμη μεγαλύτερη (42 έναντι 19%) με 39% (26 λευκό/αποχή και 13% αναποφάσιστοι) αδιευκρίνιστη ψήφο.
- Τέλος, στο δίδυμο Σγουρός – Κικίλιας ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ κερδίζει τον υποψήφιο της ΝΔ (29 έναντι 21%) και πολύ υψηλή αδιευκρίνιστη ψήφο (40% - 33 λευκό/αποχή και 17% αναποφάσιστοι).
Για τις προηγούμενες δημοσκοπήσεις κάντε κλικ εδώ: http://www.aftodioikisi.gr/controlItem.aspx?id=8215
Για την προηγούμενη μη δημοσιευμένη δημοσκόπηση της Pulse κάντε κλικ εδώ: http://www.aftodioikisi.gr/controlItem.aspx?id=8415
Για την προηγούμενη δημοσιευμένη δημοσκόπηση της Pulse κάντε κλικ εδώ: http://www.aftodioikisi.gr/controlItem.aspx?id=8530

Δεν υπάρχουν σχόλια: