Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016

Δίαιτα: Οι τροφές που «κόβουν» την πείνα




Ένα τρόφιμο θεωρείται υδρόφιλο όταν απορροφάει νερό και στη συνέχεια εφόσον... το έχετε καταναλώσει θα γεμίσει με το νερό εσάς, ικανοποιώντας την πείνα και την όρεξη σας. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως αν η απώλεια βάρους είναι ο στόχος σας, τότε θα θέλετε να βεβαιωθείτε ότι θα καταναλώσετε και κάποιες διαλυτές φυτικές ίνες. Οι υδρόφιλες φυτικές ίνες διαλύονται και σχηματίζουν ένα πήγμα στα έντερα. Το συγκεκριμένο πήγμα βοηθάει στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα κάτι που στη συνέχεια σταματάει τη λιγούρα που αισθανόμαστε πολύ συχνά αλλά μας κάνει επίσης να νιώθουμε χορτάτοι. Το να είμαστε καλά ενυδατωμένοι βοηθά επίσης στην πέψη. Υιοθετήστε τα παρακάτω τρόφιμα στη διατροφή σας και πιο συγκεκριμένα καταναλώστε τα όταν θα νιώθετε το αίσθημα της επίμονης λιγούρας.


Μπάμιες

Οι μπάμιες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες αλλά χαμηλή σε θερμίδες καθώς ένα φλιτζάνι μαγειρεμένες μπάμιες παρέχουν μόνο 36 θερμίδες. Πολλοί άνθρωποι αποφεύγουν τις μπάμιες λόγω της γλοιώδης υφής τους αλλά πρέπει να προσθέσουμε πως ταιριάζουν απόλυτα μέσα σε σούπες ή φαγητά της κατσαρόλας. Οι μπάμιες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες C, A και Β6 καθώς και φολικό οξύ, ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο και μαγνήσιο.


Βρώμη

Μία από τις αγαπημένες μας προτιμήσεις για το πρωϊνό μας γεύμα! Η βρώμη περιέχει έξι γραμμάρια πρωτεϊνης ανά μερίδα και περιέχει φώσφορο, κάλιο, σελήνιο, μαγγάνιο και σίδηρο. Αξίζει να προσθέσουμε πως η βρώμη επίσης προστατεύει το καρδιαγγειακό σύστημα καθώς μία μελέτη 15 ετών που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Medicine Lifestyle διαπίστωσε πως η βρώμη μειώνει τη χοληστερόλη καθώς και τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων.

Κριθάρι

Το κριθάρι – το οποίο είναι πολύ απορροφητικό σε νερό – έχει μία νόστιμη γεύση καρυδιού με υφή ζυμαρικών. Δοκιμάστε να το προσθέσετε σε σαλάτες και σούπες.

Αχλάδια

Τα φρούτα που περιέχουν πηκτίνη όπως τα μήλα και τα αχλάδια, απορροφούν τόνους νερού. Βοηθούν στην πέψη, μειώνουν τη χοληστερόλη και ρυθμίζουν την απορρόφηση της ζάχαρης από το σώμα. Σας συμβουλεύουμε να τρώτε και τις φλούδες από τα συγκεκριμένα φρούτα καθώς περιέχουν το αντιοξειδωτικό – την κερκετίνη.

Λαχανάκια Βρυξελλών 

Τα λαχανάκια Βρυξελλών έχουν αρκετές υδρόφιλες ίνες για να σας κρατήσουν πλήρεις για ώρες. Είναι επίσης ένα τρόφιμο που συνιστάται από την Αμερικάνικη Αντικαρκινική Εταιρία, επειδή περιέχει χημικές ουσίες οι οποίες μπορούν να διεγείρουν τα ένζυμα στο σώμα που αποτοξινώνουν τις καρκινογόνες ουσίες. Τα λαχανάκια Βρυξελλών μπορείτε να τα φάτε στον ατμό, σοταρισμένα ή ψητά αλλά μην τα μαγειρέψετε πολύ καθώς θα χάσουν την πολύτιμη θρεπτική τους αξία αλλά και γεύση.

Φασόλια

Όλα τα φασόλια είναι από τα πιο γνωστά υδρόφιλα τρόφιμα. Επίσης μειώνουν τον κίνδυνο της στεφανιαίας νόσου. Χρησιμοποιήστε τα φασόλια αντί για κρέας ή τόνο για την δόση της πρωτείνης σε μία σαλάτα.

Πορτοκάλια

Μία εξαιρετική πηγή βιταμίνης C. Μία συμβουλή – αντί να κόβετε και να πετάτε το λευκό στρώμα κάτω από τη φλούδα του πορτοκαλιού, καταναλώστε το. Περιέχει αρκετή πηκτίνη και βιταμίνη C. Τα πορτοκάλια είναι επίσης μία θαυμάσια πηγή βιταμίνης Α, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, κάλιο και ασβέστιο.

Φύκια Νόρι

Αποξηραμένα φύκια που συνήθως χρησιμοποιούνται για να τυλίξουμε το σούσι. Το 35% της περιεκτικότητας τους αποτελείται από φυτικές ίνες, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι υδρόφιλες.

Ρεβίθια

Υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, τα ρεβίθια θα σας κρατήσουν πλήρεις για ώρες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: