Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Διαβουλεύσεις για συνολική λύση

Συνάντηση πριν από τη σύνοδο του Eurogroup, είχε ο υπουργός Οικονομικών, Ε.Βενιζέλος με τον Επίτροπο, Όλι Ρεν για το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι συγκάλεσε, την Δευτέρα, σύσκεψη με τους βασικούς οικονομικούς αξιωματούχους. Την αναγκαιότητα η συστημική κρίση του ευρώ να αντιμετωπισθεί με μια συνολική λύση και όχι πρόχειρα και μάλιστα με λύσεις της τελευταίας στιγμής εξέφρασε από το Τελ Αβίβ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλιας. Οι χώρες της Ευρωζώνης ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε στροφή 180 μοιρών στη στρατηγική τους για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους και ειδικότερα στην Ελλάδα.

Οι κ.κ. Βενιζέλος και Ρεν συζήτησαν επίσης για την τεχνική βοήθεια που θα παράσχουν η Επιτροπή και τα κράτη - μέλη στην Ελλάδα για την εφαρμογή του προγράμματος.

Ο κ. Βενιζέλος έθεσε ως θέμα προτεραιότητας για την τεχνική βοήθεια, αφενός μεν την απορρόφηση του ΕΣΠΑ και την χρησιμοποίηση των κονδυλίων των διαρθρωτικών ταμείων με τον επωφελέστερο και ταχύτερο για την Ελλάδα τρόπο, αφετέρου δε την υποστήριξη του αγώνα κατά της φοροδιαφυγής και την προετοιμασία του νέου Εθνικού Φορολογικού Συστήματος, που στην πραγματικότητα θα αποτυπώνει το νέο μοντέλο ανάπτυξης της χώρας και άρα θα έχει όχι μόνο φορολογική και δημοσιονομική, αλλά και αναπτυξιακή και κοινωνική διάσταση. 

Α. Μερκελ: Γρήγορα το νέο πρόγραμμα βοήθειας στην Ελλάδα

Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ δήλωσε πως η Γερμανία συμφώνησε με άλλους ηγέτες της ευρωζώνης ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη να εγκριθεί γρήγορα ένα δεύτερο πακέτο στήριξης και πως η χώρα της, μαζί με την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση, θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να υπερασπιστεί το ευρώ.

«Η Γερμανία και όλοι οι εταίροι του ευρώ είναι σταθερά αποφασισμένοι να υπερασπίσουν τη σταθερότητα του ευρώ», δήλωσε η Μέρκελ και πρόσθεσε  οτι «αναφορικά με την Ελλάδα, θα ήθελα να πω ότι πρέπει να λάβει ένα νέο πρόγραμμα πολύ γρήγορα, μέσα σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα». 

Σύμφωνα με ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή που επικαλείται το Reuters, το Eurogroup δεν θα καταλήξει σε συμπεράσματα. Ωστόσο οι υπουργοί φαίνεται ότι αποφάσισαν να επιταχύνουν τις εξελίξεις και αντί για τον Σεπτέμβριο θα προσπαθήσουν να καταλήξουν σε μία λύση έως τα τέλη Ιουλίου.

«Υπάρχει μία ισχυρή πιθανότητα σύγκλησης του Eurogroup στα τέλη Ιουλίου», προκειμένου να επισφραγίσουν την πιθανή συμφωνία, πρόσθεσε.

Στο τραπέζι των διαβουλεύσεων είναι πλέον η γερμανική πρόταση για ανταλλαγή ομολόγων, καθώς και η πρόταση των τραπεζών για την επαναγορά χρέους από τη δευτερογενή αγορά, ενώ φαίνεται ότι παραπέμπεται το -ασύμφορο για την Ελλάδα- γαλλικό σχέδιο μετακύλισης του χρέους.

«Ο βασικός στόχος είναι να μειώσουμε το βάρος του χρέους για την Ελλάδα μέσω των δράσεων τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα», είπε στους Financial Times Ευρωπαίος αξιωματούχος που συμμετέχει στις διαβουλεύσεις.

Οι βασικές παράμετροι του νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα αλλά και «η συστημική κρίση στην ευρωζώνη», μετά την υποβάθμιση της Πορτογαλίας από τον οίκο αξιολόγησης Moody's τίθενται στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων του Eurogroup της Δευτέρας. Έντονη ανησυχία εκφράζουν οι Βρυξέλλες για τη στάση των επενδυτών απέναντι στην Ιταλία, καθώς παρατηρείται μαζική εγκατάλειψη των κρατικών ομολόγων της χώρας.

Αναφορικά με την Ελλάδα, οι συζητήσεις με στόχο την εξεύρεση της «χρυσής τομής» για την εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών στο πακέτο δανεισμού συνεχίζονται. Δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt, αναφέρει ότι το ύψος του νέου πακέτου θα φτάσει περίπου τα 110 δισ. ευρώ. Εξ αυτών, τα 70 με 80 δισ. ευρώ θα αποτελέσουν νέο δάνειο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ εκτιμάται ότι τα 30 δισ. ευρώ θα προσεγγίσουν τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών θα φτάσει τα 15 δισ. ευρώ.

Όσο για το θέμα της εμπιστοσύνης στην ευρωζώνη, κοινοτικές πηγές εκτιμούν ότι το ευρωπαϊκό οικοδόμημα αμφισβητείται και ως εκ τούτου θα πρέπει να ληφθούν άμεσα αποφάσεις για τη στήριξή του.

Όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, μόνη πειστική λύση θα ήταν η εφαρμογή της αρχικής πρότασης του προέδρου της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, και του αρμοδίου Επιτρόπου, Όλι Ρεν, την οποία είχε στηρίξει και ο Ζαν - Κλοντ Τρισέ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, για ουσιαστική οικονομική ενίσχυση του προσωρινού μηχανισμού σταθερότητας (EFSF) και διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του, ώστε να μπορεί να επαναγοράζει δημόσιο χρέος. 

Η ευρωζώνη πρέπει να βρει μια ταχεία λύση στην κρίση χρέους της Ελλάδας ώστε να επιβραδυνθεί η εξάπλωση της μείωσης της εμπιστοσύνης σε ολόκληρη την ευρωζώνη, δήλωσε τη Δευτέρα ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροδρίγκεθ Θαπατέρο.

«Η ρίζα του ζητήματος (είναι η κατάσταση στην Ελλάδα) και θα πρέπει να υπάρξει μια ταχεία αποσαφήνιση. . . σήμερα, περισσότερο από ποτέ, χρειαζόμαστε μια απάντηση καθώς η έλλειψη εμπιστοσύνης εξαπλώνεται και σε άλλες χώρες», είπε ο Θαπατέρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: