Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις

Περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν την Παρασκευή στη Βεγγάζη, προπύργιο των αντικαθεστωτικών που μάχονται για την ανατροπή του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, σύμφωνα με ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου.
"Πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν στις μάχες στη Ρας Λανούφ και τη Βεγγάζη, όμως η νεολαία προτίμησε να συνεχίσει να μάχεται παρά να δει το καθεστώς να παραμένει και θα πολεμήσει για τον θεό", δήλωσε ένας ιμάμης πριν την προσευχή της Παρασκευής.

"Η νίκη είναι κοντά", δήλωσε στα πλήθη που είχαν μαζευτεί για την προσευχή.

Σε εορταστική ατμόσφαιρα χιλιάδες άνθρωποι που κρατούσαν σημαίες κατέκλυσαν το κέντρο της Βεγγάζης, όμως ημιφορτηγά με αυτόματα και αντιαεροπορικές συστοιχίες παρέμεναν σταθμευμένα σε πολλούς δρόμους.

Εξάλλου οι λιβυκές δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και πυροβόλησαν στον αέρα για να διαλύσουν τους πιστούς κοντά σε ένα τζαμί της Τρίπολης ώστε να μην μπορέσουν να διαδηλώσουν εναντίον του Καντάφι, όπως δήλωσε ένας Λίβυος επικαλούμενος δύο αυτόπτες μάρτυρες.

Προς το παρόν είναι αδύνατο να επιβεβαιωθούν αυτές οι πληροφορίες σχετικά με τα όσα συμβαίνουν στη συνοικία Ταχούρα καθώς δεν επετράπη στους ξένους δημοσιογράφους να μεταβούν στην περιοχή, ενώ οι αντικαθεστωτικοί δεν απαντούσαν στα τηλέφωνα.

Τις τελευταίες εβδομάδες μετά την προσευχή της Παρασκευής σημειώνονται βίαιες συγκρούσεις σε αυτό το προάστιο της Τρίπολης, την ώρα που η πόλη εξακολουθεί να ελέγχεται από τους οπαδούς του Καντάφι.

Όμως αυτή τη φορά η διαδηλώση διαλύθηκε προτού καν αρχίσει, σύμφωνα με έναν Λίβυο από την Ταχούρα που τώρα ζει στο εξωτερικό, ο οποίος δήλωσε ότι επικοινώνησε τηλεφωνικά με δύο κατοίκους.

"Περίπου 300 άνθρωποι ήταν μέσα στο τζαμί και προσεύχονταν. Η πολιτοφυλακή έριξε δακρυγόνα και πυροβόλησε στον αέρα για να τους εκφοβίσει", δήλωσε ο άνδρας αυτός που δεν θέλησε να κατονομαστεί επειδή φοβόταν πιθανά αντίποινα εναντίον της οικογένειάς του στην Τρίπολη.

"Υπήρχαν πολλά δακρυγόνα. Όλοι έτρεξαν μακριά. Προσπάθησαν να αποτρέψουν τις διαδηλώσεις και το κατάφεραν", πρόσθεσε μιλώντας στο Ρόιτερς.

Εντωμεταξύ οι επιχειρήσεις εκκένωσης των ξένων υπηκόων που επιθυμούν να ξεφύγουν από τις συγκρούσεις στη Λιβύη μπορεί να ανασταλλούν εξαιτίας της έλλειψης πόρων, προειδοποίησε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (OIM).

Πολλές χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούν να φτάνουν καθημερινά στην Τυνησία και την Αίγυπτο και ο OIM ξοδεύει κάθε ημέρα 2,1 εκατομμύρια ευρώ ώστε να μπορέσουν να επιστρέψουν στις πατρίδες τους, επεσήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου του οργανισμού Ζαν-Φιλιπ Σοζί σε συνέντευξη Τύπου.

"Αν δεν λάβουμε άμεσα νέες χρηματοδοτήσεις, δυστυχώς θα αναγκαστούμε να αναστείλουμε τα προγράμματα εκκένωσης, κάτι που θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τους ανθρώπους που είναι ιδιαίτερα αγανακτισμένοι καθώς περιμένουν εδώ και καιρό", πρόσθεσε.

Ο OIM έχει λάβει μέχρι στιγμής μόλις 27,2 εκατομμύρια δολάρια από τα 49,2 εκατομμύρια που έχει ζητήσει.

Ο αριθμός των ανθρώπων που φεύγουν από τη Λιβύη έχει μειωθεί, όμως οι ανθρωπιστικοί οργανισμοί δεν μπορούν να γνωρίζουν τους πραγματικούς λόγους αυτής της μείωσης. "Η κατάσταση στο εσωτερικό της Λιβύης εξακολουθεί να παραμένει ιδιαίτερα ρευστή", γεγονός που σημαίνει ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να σημειωθεί "σημαντική" έξοδος του πληθυσμού, υπογράμμισε ο Σοζί.

«Έπεσε» η Ρας Λανούφ

Τον έλεγχο του πετρελαϊκού λιμένα Ρας Λανούφ επανέκτησαν οι δυνάμεις του Καντάφι. Η κρατική τηλεόραση κάλεσε τον πληθυσμό στο ελεγχόμενο από τους εξεγερμένους ανατολικό τμήμα της Λιβύης να μην συμμετάσχει σε δημόσιες προσευχές.

Την ανάγκη να τηρηθεί κοινή στάση από τους 27 στο ζήτημα της Λιβύης τόνισε η Άγκελα Μέρκελ προσθέτοντας ότι ο Μουάμρ Καντάφι δεν μπορεί να θεωρείται πλέον συνομιλητής της διεθνούς κοινότητας.

Ψήφισμα που κατέθεσαν από κοινού όλες τις πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου, καλεί την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ε.Ε. να αναγνωρίσει το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο ως την επίσημη αρχή εκπροσώπησης της αντιπολίτευσης στη Λιβύη. Οι ευρωβουλευτές ζητούν, επίσης, από τα κράτη μέλη "να είναι έτοιμα" για μια πιθανή εφαρμογή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων από τα Ηνωμένα Έθνη.

Χρειάζεται παραπάνω σχεδιασμός για την πιθανή επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, διαπιστώνει το ΝΑΤΟ.

"Δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίσθηκαν στις χθεσινές συγκρούσεις και είναι πιθανό οι αριθμοί αυτοί να αυξηθούν σημαντικά. Πιστεύουμε ότι υπάρχουν και άλλοι νεκροί στην περιοχή", δήλωσε ο γιατρός Σάλεμ Λάνγκι στην Μπρέγκα, ανατολικά της Ρας Λανούφ.

"Τα ασθενοφόρα δεν μπορούν να φθάσουν στη Ρας Λανούφ, καθώς ο στρατός έχει αποκλείσει το δρόμο", πρόσθεσε. "Οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης μάς είπαν ότι εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιοι θύλακοι αντίστασης στη Ρας Λανούφ και ότι διεξάγονται ακόμα μάχες, αλλά για την ώρα ο στρατός ελέγχει την περιοχή", τόνισε η ίδια πηγή.

Την ίδια ώρα, η κρατική τηλεόραση της Λιβύης κάλεσε τον πληθυσμό στην ελεγχόμενη από τους εξεγερμένους ανατολική Λιβύη να μην συμμετάσχουν σήμερα Παρασκευή σε προσευχές σε δημόσιους χώρους εξαιτίας αυτού που χαρακτήρισε απειλή για την ασφάλειά τους που δημιουργούν "μισθοφόροι και συμμορίες εγκληματιών".

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής της λιβυκής αντιπολίτευσης ζήτησε από "όλες τις χώρες", αλλά κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία και τη Γερμανία να αναγνωρίσουν το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο και απηύθυνε έκκληση για την επιβολή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού στον εναέριο χώρο της Λιβύης, σε συνέντευξή του στο BBC.

"Η αναγνώριση εκ μέρους της Γαλλίας δίνει μία στήριξη στο Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο που εκπροσωπεί τη νομιμότητα στη Λιβύη", είπε.

Παρά την κατάληψη της πόλης Ζαουίγια από τις δυνάμεις του καθεστώτος Καντάφι, οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης παραμένουν ισχυρές, δήλωσε ο επικεφαλής του Συμβουλίου.


Δηλώσεις Ομπάμα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους "σφίγγουν τη θηλειά" γύρω από τον Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, υποστήριξε απόψε ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, τονίζοντας ότι η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων παραμένει μια ανοιχτή επιλογή προκειμένου να ασκηθεί πίεση στην Τρίπολη.

Ο Ομπάμα, που κατηγορείται από ορισμένους ότι αντέδρασε με μεγάλη καθυστέρηση στην εξέγερση της Λιβύης, είπε ότι οι διεθνείς κυρώσεις, όπως το εμπάργκο στην πώληση όπλων και άλλα μέτρα, έχουν συνέπειες και ότι όλες οι άλλες επιλογές που έχει η διεθνής κοινότητα στη διάθεσή της παραμένουν στο τραπέζι.

"Σφίγγουμε σταδιακά τη θηλειά γύρω από τον Καντάφι. Απομονώνεται ολοένα και περισσότερο διεθνώς, τόσο μέσω των κυρώσεων όσο και μέσω του εμπάργκο στην πώληση όπλων", είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, εκφράζοντας την ανησυχία του για την ικανότητα του Καντάφι να διατηρείται στην εξουσία παρά την εξέγερση.

Ο Ομπάμα προειδοποίησε ωστόσο ότι ο κόσμος έχει καθήκον να αποτρέψει να επαναληφθούν στη Λιβύη όσα συνέβησαν στα Βαλκάνια τη δεκαετία του 1990 αλλά και να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξουν σφαγές αμάχων όπως αυτές στη Ρουάντα.

Με λιβυκή πρωτοβουλία, διακόπτονται οι γαλλο-λιβυκές διπλωματικές σχέσεις

Οπως ανακοινώθηκε σήμερα το βράδυ Παρασκευής στη διάρκεια συνέντευξης τύπου από τον λίβυο υφυπουργό των Εξωτερικών, Χάλεντ Κάαϊμ, "οι διπλωματικές σχέσεις της Λιβύης με τη Γαλλία διακόπτονται, άμεσα".

Δεν υπάρχουν σχόλια: