Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

«Δεν νομιμοποιούνται οι μετανάστες της "Υπατίας"»

Επί δύο "καυτών" ζητημάτων, που είναι οι μετανάστες που φιλοξενούνται στο κτίριο της "Υπατίας" και το έλλειμμα της Ελλάδος σε συνδυασμό με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, αναφέρθηκε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαρ. Καστανίδης κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου για τη βελτίωση απονομής της Πολιτικής Δικαιοσύνης.Ο υπουργός Δικαιοσύνης απέκλεισε σήμερα τη νομιμοποίηση των μεταναστών-απεργών που φιλοξενούνται στο κτίριο της "Υπατίας" και τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής του Ν. 3907/2010 που προβλέπει καθεστώς εξάμηνης ανοχής, το οποίο μπορεί να ανανεωθεί για ισόποσο διάστημα (άλλους έξι μήνες).

Ειδικότερα, ο Καστανίδης σημείωσε ότι πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος 3907/2010 του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος προβλέπει ότι οι μετανάστες οι οποίοι δεν έχουν τα νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα (διαβατήρια, κ.λπ.) μπορούν να ενταχθούν σε καθεστώς 6μηνης προσωρινής αναστολής της απομάκρυνσής τους από τη χώρα, με δυνατότητα ανανέωσης, έπειτα από αιτιολογημένη εισήγηση της ΕΛ.ΑΣ., ή για προσωπικούς λόγους (υγείας, οικογενειακούς, κ.λπ.), ή λόγω αντικειμενικών δυσκολιών απομάκρυνσής τους από τη χώρα.

Με έμφαση ο υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε ότι "όση είναι η υποχρέωσή μας να μην χαθεί ούτε μια ανθρώπινη ζωή, άλλη τόσο είναι η υποχρέωση να μην εκβιάζεται η χώρα". Και πρόσθεσε: "Δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει η Κυβέρνηση σε μια αυθαίρετη νομιμοποίηση. Ποιός θα διαχειριστεί όταν αύριο έρθει ένας αριθμός αλλοδαπών, 15, ή 15.000 και κάνει απεργία πείνας έξω από ένα νοσοκομείο;".

    Αναφορικά με ερώτηση των δημοσιογράφων για το αν θα πρέπει να υπάρξει συνταγματική πρόβλεψη για το χρέος της χώρας μας ο Καστανίδης απάντησε: "Η σωφροσύνη όλων μας επιβάλλει να περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει στις 25 Μαρτίου 2011 στη σύνοδο Κορυφής. Υπάρχουν πολλές απόψεις και όλες είναι σεβαστές. Έχουμε χρόνο μέχρι την συνταγματική αναθεώρηση το 2015 για να αναπτύξουμε όλοι τις αρετές της σκέψης μας.

    Και κατέληξε ο Καστανίδης: "Δεν γνωρίζω όμως εάν η κ. Μέρκελ θα κυβερνά το 2013, το 2014 ή το 2015 ή ο διάδοχός της θα έχει την ίδια δημοσιονομική άποψη".

Δεν υπάρχουν σχόλια: