Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Τα ονόματα των Βορειοηπειρωτών με … greeklish στα μητρώα

Ο Γραμματέας Παλιννοστούντων και Ειδικών Πληθυσμιακών Ομάδων της Νέας Δημοκρατίας, Θ. Σολδάτος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Δυσάρεστη έκπληξη προκαλεί η επιμονή της κυβέρνησης να αναγράφονται τα ονόματα των Βορειοηπειρωτών στα μητρώα των Δημοσίων Υπηρεσιών, με λατινικούς χαρακτήρες (greeklish).
Είναι τουλάχιστον γελοίο, να εκδίδονται από την κυβέρνηση του Μνημονίου, στο ίδιο πρόσωπο, έγγραφο απόδοσης ΑΦΜ στα Ελληνικά, βιβλιάριο υγείας στα Αλβανικά, εγγραφή στους Ειδικούς Εκλογικούς Κατάλογους στα Αλβανικά, δίπλωμα οδήγησης με επώνυμο στα Ελληνικά και όνομα στα Αλβανικά.

Πρακτική που οδήγησε ακόμη και την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, να αποφασίσει –μετά από προσφυγή ομογενούς- ότι η σχετική εγκύκλιος περί χρήσεως λατινικών χαρακτήρων, δεν είναι δεσμευτική για τους Βορειοηπειρώτες και ότι, επίσης, αντίκειται σε βασικές διατάξεις του Συντάγματος.
Ο εξαλβανισμός των ονομάτων των Βορειηπειρωτών, που επιχειρεί η κυβέρνηση Παπανδρέου, είναι απαράδεκτος και προσβλητικός.
Η απόπειρα εξευτελισμού των ομογενών από τον κ. Ραγκούση πρέπει να σταματήσει πάραυτα. Να κρατήσει για τον εαυτό του τα Λατινοελληνικά ή Φραγκολεβαντίνικα.
Οι Βορειοηπειρώτες ομογενείς έχουν δικαίωμα να διεκδικούν το αυτονόητο. Το όνομά τους να αναγράφεται στη μητρική τους γλώσσα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: