Πέμπτη, 6 Ιανουαρίου 2011

Θεσσαλονίκη: Έως τις 31 Ιανουαρίου 2011 παρατείνεται ο 3ος διεθνής λογοτεχνικός διαγωνισμός της οργάνωσης «Νόστος» της Αργεντινής, για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Έως τις 31 Ιανουαρίου 2011 παρατείνεται ο 3ος διεθνής λογοτεχνικός διαγωνισμός, που πραγματοποιεί η οργάνωση Ελληνικού Πολιτισμού «Νόστος» (Asociaciοn Cultural Helenica Nostos), υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Αργεντινή.

Θέμα του φετινού διαγωνισμού, που διενεργείται σε συνεργασία με αξιόλογους φορείς του εξωτερικού, που μοχθούν για τη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού και της ιστορίας μας, είναι: «Μάρμαρα του Παρθενώνα: ιστορία μιας κλοπής ή η κλοπή της ιστορίας;».

Η παράταση της ημερομηνίας υποβολής των λογοτεχνικών κειμένων κρίθηκε αναγκαία λόγω της μεγάλης ανταπόκρισης Ελλήνων και μη, απ΄όλο τον κόσμο, όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από το Μπουένος Άιρες η πρόεδρος του «Νόστου», δρ. Χριστίνα Τσαρδίκος.


«Οι λογοτεχνική διαγωνισμοί που θεσπίσαμε πριν από τρία χρόνια, με θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος, κατέδειξαν το μεγάλο ενδιαφέρον και την αγάπη που τρέφουν για την πατρίδα οι Φιλέλληνες, που συμμετείχαν αθρόα, μαζί με τους Έλληνες απ΄ όλο τον κόσμο», επισημαίνει η κα Τσαρδίκος. «Το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα, η αδικία που συντελείται με την μη επιστροφή τους στη γενέτειρα, δεν αφορά μόνο εμάς, αλλά όλους του πολιτισμένους λαούς της γης. Και αυτό δείχνουν οι μέχρι τώρα συμμετοχές, που είναι πολλές και ενδιαφέρουσες, απ΄ όλες τις ηπείρους, γεγονός που μας ικανοποιεί αφάνταστα. Στόχος μας, άλλωστε, είναι να ενώσουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους σε μια φωνή, σε μια γραπτή παράκληση του κόσμου των Γραμμάτων, μέχρι την ευόδωση του δίκαιου αιτήματος για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, από το Βρετανικό Μουσείο, στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης».

Εκτός από την "Ένωση Λογοτεχνών Αργεντινής", με την οποία ξεκίνησε το διαγωνισμό και για πρώτη φορά, ο "Νόστος" συνεργάζεται φέτος με το Κέντρο Ελληνικών και Βυζαντινών Σπουδών "Φώτιος Μαλλέρος", του πανεπιστημίου της Χιλής, το μοναδικό στο είδος του στη Λατινική Αμερική (έτος ίδρυσης, 1968), υπό τον θερμό φιλέλληνα, καθηγητή Μιγκουέλ Καστίγιο Ντιντιέ, με την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών και Συγγραφέων των Πέντε Ηπείρων, τη Διασπορική Λογοτεχνική Στοά, από την Αυστραλία και την Ελληνική Κοινότητα Λίμας, Περού.

Η πρόεδρος του "Νόστου" εκφράζει ιδιαίτερες ευχαριστίες στον πρέσβη της Ελλάδας, Μιχάλη Χριστίδη, ο οποίος αγκάλιασε την ιδέα από την πρώτη στιγμή, πριν από τρία χρόνια, στηρίζοντάς την όχι μόνο ηθικά, αλλά και υλικά, καθώς η πρεσβεία αναλαμβάνει την έκδοση των ανθολογιών με τα καλύτερα έργα των διαγωνισμών. Ευχαριστεί, επίσης, το ΑΠΕ-ΜΠΕ, που ανταποκρίθηκε πρόθυμα στο αίτημα του "Νόστου" να είναι χορηγός επικοινωνίας του φετινού διαγωνισμού.Όροι συμμετοχήςΣτο διαγωνισμό μπορούν να λάβουν μέρος ελληνικής και μη καταγωγής, συγγραφείς, οποιασδήποτε εθνικότητας, ηλικίας και φύλου, απ΄ όλο τον κόσμο, με μία μόνον εργασία, στην ισπανική, την ελληνική ή στην αγγλική γλώσσα. Τα κείμενα δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τις 10 σελίδες, να μην έχουν δημοσιευτεί πριν ή βραβευθεί, ούτε να τελούν σε καθεστώς αναμονής αποτελέσματος από οποιονδήποτε άλλον διαγωνισμό, σε ελεύθερη λογοτεχνική δομή.

Οι εργασίες πρέπει να είναι μηχανογραφημένες στη μία μόνο όψη (σελίδα μεγέθους Α4), με μονό διάστημα, συρραμμένες και τοποθετημένες κατάλληλα σε φάκελο, μαζί μ' ένα CD με την ηλεκτρονική μορφή του κειμένου και να αποστέλλονται (με ψευδώνυμο) στην ακόλουθη διεύθυνση: "ASOCIACIΟN CULTURAL HELENICA NOSTOS"/ CERTAMEN LITERARIO INTERNACIONAL/ AVDA BELGRANO 615 PISO 8VO "J "/ C.A.B.A (1092)/ BUENOS AIRES ARGENTINA.

Μέσα στο φάκελο, που θα περιέχει την εργασία, πρέπει να αποσταλεί κι έτερος φάκελος, ξεχωριστός και σφραγισμένος, με αντίγραφο, που θα περιέχει και πάλι τον τίτλο του έργου, το ψευδώνυμο, τα προσωπικά στοιχεία, όνομα και επίθετο, αριθμό δελτίου ταυτότητας, διεύθυνση, τηλέφωνο, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο κι ένα περιληπτικό βιογραφικό σημείωμα.

Οι εργασίες θα παραλαμβάνονται μέχρι και τις 31 Ιανουαρίου 2011 (σφραγίδα του ταχυδρομείου).

Η ανακοίνωση των βραβείων θα γίνει το Μάρτιο του 2011. Θα απονεμηθούν ξεχωριστά βραβεία για κάθε γλώσσα και οι πρώτοι τρεις νικητές θα παραλάβουν μετάλλιο και δίπλωμα, όπως και 10 αντίτυπα έκαστος της ανθολογίας διηγήματος με τις βραβευμένες εργασίες.

Τα υπόλοιπα αντίτυπα της ανθολογίας, θα διανεμηθούν σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, πολιτιστικά κέντρα και βιβλιοθήκες.

Η ιστοσελίδα του Νόστου είναι:http://www.nostosonline.gr/.Δ. Ριμπά


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: