Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Πρόγραμμα "Υιοθεσία Δημόσιων Γλυπτών Δήμου Αθηναίων"

Στην προσπάθεια του Δήμου Αθηναίων και του Νικήτα Κακλαμάνη, για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Αθήνας, συμμετέχουν ενεργά οι μαθητές και οι μαθήτριες της πόλης, με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Υιοθεσία Δημόσιων Γλυπτών Δήμου Αθηναίων".

Πρόκειται για το νέο πιλοτικό πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων, που αφορά στην "υιοθεσία" από μαθητές σχολείων ενός γλυπτού, που βρίσκεται κοντά στο σχολείο και τη γειτονιά τους. Στόχος του, η προστασία και η φροντίδα των μνημείων της Αθήνας, η γνωριμία και η εξοικείωση των νέων με την Τέχνη, ως αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας και του μέλλοντος της Αθήνας.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε με τη συμμετοχή του 26ου Δημοτικού Σχολείου, επί της Φωκίωνος Νέγρη και την "υιοθεσία" από τους μαθητές της Ε' και Στ' τάξης του ανδριάντα του Κων/νου Κανάρη, που βρίσκεται στην πλατεία Κανάρη στην Κυψέλη...

Το άγαλμα, που είναι έργο του Λάζαρου Φυτάλη (1831-1909) από τη μεγάλη Τηνιακή καλλιτεχνική οικογένεια του 19ου αιώνα, φιλοτεχνήθηκε μεταξύ 1876 και 1880, και τοποθετήθηκε αρχικά στο Μέγαρο Νεγρεπόντη στο Σύνταγμα. Το 1934 μεταφέρθηκε στη σημερινή του θέση. Αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία της νεοελληνικής γλυπτικής, αλλά και ένα από τα πιο καταπονημένα γλυπτά της πόλης μας. Οι συνεχείς βανδαλισμοί από γκράφιτι είναι μια ανοιχτή πληγή για τον ανδριάντα του Κανάρη.
Tην Παρασκευή 15 Οκτωβρίου, στις 11:00 το πρωί, οι μαθητές επισκέφθηκαν τον ανδριάντα του Κανάρη και κατέγραψαν τις παρατηρήσεις τους, μέσα από ένα βιωματικό - διαδραστικό παιχνίδι.
"Πέρα από την ευθύνη μας για τον καθαρισμό του μνημείου, θεωρούμε ότι η επαφή των μικρών μαθητών με το πρόβλημα και η ενεργή συμμετοχή τους στην φροντίδα του, θα λειτουργήσει σαν μελλοντική ασπίδα προστασίας από παρόμοιους βανδαλισμούς. Ελπίζουμε ότι με αυτό τον τρόπο, τα παιδιά θα αγαπήσουν το μνημείο και την παρουσία του στη γειτονιά τους και στα παιχνίδια τους" τόνισε ο Αναπληρωτής Δήμαρχος Χρόνης Ακριτίδης, υπεύθυνος του εκπαιδευτικού προγράμματος.

http://www.athinapoli.gr/2010/10/blog-post_4441.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: